banner_site_1.jpg
psathas1  

 Καλώς ορίσατε στο δικτυακό τόπο της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας. Στον ιστοχώρο αυτό θα βρείτε ένα δίαυλο επικοινωνίας με την Περιφερειακή Ενότητα  Άρτας και τις υπηρεσίες της.

Θα πάρετε επίσης μια μικρή μόνο γεύση από αυτά που έχει να σας προσφέρει μια πραγματική επίσκεψη στον Νομό.

Βασίλειος Ψαθάς - Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Άρτας

 

Το Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας ΠΕ Άρτας, ενημερώνει το ενδιαφερόμενο κοινό ότι δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΝ, (http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=785&sni[524]=4259&language=el-GR)  Δελτίο Τύπου σχετικά με την νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να τροποποιήσει την ΚΥΑ 146896/2014 και την ΚΥΑ 145026/2014.

Σύμφωνα με την εν λόγω τροποποίηση καταργείται η προθεσμία της 31ης Μαΐου 2016 για την έκδοση του Δελτίου Γεωργοτεχνικών και Γεωργοοικονομικών Στοιχείων (Δελτίο Νο1) στις υφιστάμενες και ήδη ηλεκτροδοτημένες εγκαταστάσεις αγροτικής χρήσης, για τις οποίες έχει λήξει ή δεν υπάρχει άδεια χρήσης ύδατος και περιγράφονται αναλυτικά οι διαδικασίες που απαιτούνται από τους δικαιούχους και τις αρμόδιες υπηρεσίες για την ηλεκτροδότηση των εν λόγω εγκαταστάσεων.

Περισσότερα...

 

Με απόφαση του Διευθυντή  Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε.Άρτας απαγορεύονται  οι ψεκασμοί με φυτοπροστατευτικά προϊόντα που έχουν στην ετικέτα τους σήμανση  επικινδυνότητας  για τις  μέλισσες  κατά την διάρκεια της ανθοφορίας σε όλα τα οπωροφόρα δένδρα και ειδικά στα εσπεριδοειδή,από 11 Απριλίου έως 15 Μαίου 2016.

          Σε εξαιρετικές περιπτώσεις εξειδικευμένου προβλήματος (έντονες προσβολές από τετράνυχους, αφίδες (μελίγκρες), φυλλοδέτες κ.λ.π.) οι παραγωγοί  μπορούν να ψεκάζουν με τα κατάλληλα σκευάσματα και κατά την ανθοφορία,  με τις παρακάτω όμως προϋποθέσεις σύμφωνα και με την με αριθ. πρωτ. 165457/6557/29-07-1981 Υπουργική Απόφαση και την 5919/62354/13-05-2014 εγκύκλιο του ΥπΑΑΤ για «Βέλτιστες Εργασιακές Πρακτικές Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων».  

Τα σκευάσματα που θα χρησιμοποιηθούν :

Περισσότερα...

 

Στη συνάντηση εργασίας για το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην Αθήνα, παρουσία του Υπουργού κ. Ευάγγελου Αποστόλου, συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, συνοδευόμενος από την Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Ε.Π. Ηπείρου κ. Εύη Παπανικολάου.

Στη συνάντηση έγινε παρουσίαση του εγκεκριμένου προγράμματος από την Ε.Ε., αναλύθηκαν τα μέτρα και οι δράσεις που θα διαχειριστούν οι Περιφέρειες, που συνολικά ανέρχονται στο 37% των διατιθέμενων πόρων και αντιστοιχούν σε 1,2 δισ. ευρώ.  

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελος Αποστόλου, ο ρόλος του Υπουργείου στο τμήμα του προγράμματος που θα υλοποιηθεί από τις Περιφέρειες θα είναι επιτελικός - εποπτικός με στόχο να δημιουργηθεί ένας μόνιμος αποτελεσματικός μηχανισμός συνεργασίας.

Επισημοποιήθηκε ότι οι Περιφέρειες θα διαχειριστούν τις δράσεις που αφορούν: σχέδια βελτίωσης, νέους γεωργούς, αναδασμούς, δασική οδοποιία, συνεργασίες, πιστοποιήσεις, εγγειοβελτιωτικά έργα, εκμεταλλεύσεις επιχειρήσεων εκτός αγροτικού τομέα, LEADER. Ειδικά για τα εγγειοβελτιωτικά θα προηγηθεί πρώτα αποτίμηση των έργων που έγιναν μέσω του προγράμματος "Αλεξ. Μπαλτατζής" και ακολούθως θα δοθεί έγκριση για νέα.

Σε πρώτο στάδιο, στις Περιφέρειες θα εκχωρηθεί το 50% του προγράμματος και το υπόλοιπο 50% θα αποδεσμεύεται αναλόγως την πρόοδο που θα συντελείται. Το πρόσθετο στοιχείο, είναι ότι θα υπάρχει ευελιξία μεταφοράς των υπολοίπων χρημάτων που προκύπτουν από τις δημοπρατήσεις από Περιφέρεια σε Περιφέρεια, προκειμένου να επιτυγχάνεται πιο γρήγορα ο στόχος των απορροφήσεων.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, στην τοποθέτησή του, υπογράμμισε ότι με την εκχώρηση των πόρων στις Περιφέρειες, δικαιώνονται η επιμονή και οι προσπάθειές τους για αλλαγή της φιλοσοφίας του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης  με στόχο να υπάρχουν στοχευμένες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις στον αγροτικό τομέα και να μην επαναληφθούν λάθη και αδυναμίες που διαπιστώθηκαν με το πρόγραμμα "Αλ. Μπαλτατζής".

 

Περισσότερα...

 

Υπενθυμίζεται στους κτηνοτρόφους – παραγωγούς αγελαδινού και αιγοπρόβειου γάλακτος ότι βρίσκεται σε ισχύ η αριθμ. 2133/101443/2013 ΚΥΑ (ΦΕΚ 2226Β΄ ) σύμφωνα με την οποία δίνεται η δυνατότητα για τη δημιουργία οργανώσεων παραγωγών γάλακτος οι οποίες μπορούν να διεξάγουν διαπραγματεύσεις εξ΄ ονόματος των κτηνοτρόφων – παραγωγών μελών τους, όσον αφορά μέρος ή το σύνολο της κοινής παραγωγής τους, για τις συμβάσεις παράδοσης νωπού γάλακτος σε αγοραστή σύμφωνα με τους όρους του άρθρου 126γ του Κανονισμού (ΕΚ) 1234/2007.

Οι ελάχιστες απαιτήσεις προκειμένου να αναγνωρισθούν τέτοιες ομάδες παραγωγών για την Περιφέρεια Ηπείρου είναι οι εξής:

Περισσότερα...

 

Το  Τμήμα  Κτηνιατρικής της  Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Άρτας  πληροφορεί τους αγελαδοτρόφους του νομού  ότι  στην χώρα έχει εμφανιστεί προσφάτως η νόσος  «οζώδης  δερματίτιδα των βοοειδών», η οποία είναι εξαιρετικά μεταδοτική και με βαρύτατες συνέπειες στη υγεία των ζώων.

Κατόπιν τούτου σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με την με αριθ. πρωτ  4092/116279/23-10-2015 εγκύκλιο του ΥΠΑΑΤ , ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η μετακίνηση  βοοειδών  σε όλη την επικράτεια μέχρι  31/12/2015.

Επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο από την εκμετάλλευση στο πλησιέστερο  σφαγείο χωρίς ενδιάμεση στάση (εκφόρτωση-επαναφόρτωση).

Οι κτηνοτρόφοι που θα οδηγήσουν  βοοειδή για  σφαγή θα πρέπει  να κάνουν αίτηση τουλάχιστον τρείς ημέρες πριν την σφαγή στην Υπηρεσία μας.

Επίσης θα πρέπει να έχουν εφαρμόσει αγωγή για εξωπαράσιτα και εντομοπροστασία, τηρώντας τους χρόνους αναμονής του κατασκευαστή, η οποία θα αναγράφεται  στο μητρώο φαρμακευτικής αγωγής.

Τα βοοειδή θα εξετάζονται κλινικά  μία ημέρα πριν την σφαγή για τον εντοπισμό των συμπτωμάτων οζώδους δερματίτιδας.

Η Υπηρεσία μας  θα χορηγεί   υγειονομικό πιστοποιητικό με την κόκκινη επισήμανση «ΑΠΟΥΣΙΑ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΟΖΩΔΟΥΣ  ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑΣ».

 
Περισσότερα Άρθρα...
Ακολουθήστε μας
         
Ηλεκτρονικό Καλάθι
Ενημερώστε μας


Πρόβλημα στο οδικό δίκτυο;

Εστία μόλυνσης του περιβάλλοντος;

Υγειονομική παράβαση;

Ενημερώστε μας,

 Φόρμα Επικοινωνίας

Συνδεδεμένοι
Έχουμε 67 επισκέπτες συνδεδεμένους
Αναζήτηση